Pionier in groendaken

24/04/2024

Francis kweekte in eerste instantie de planten en Pierre stond in voor de ontwikkeling en marketing van het geheel. Hun eerste producten waren de Ecogreen-mat voor waterdoorlatende parkings en de Ecosedum-mat voor groene daken. Het bedrijf groeide op organische wijze uit tot zowel producent als plaatser van dak- en gevelgroentechnieken en -producten. In Frankrijk zet het bedrijf volop in op waterpasserende en -doorlatende parkings. Het hoofdkantoor van Ecovegetal bevindt zich in het Franse Broue ten westen van Parijs. Het bedrijf kweekt vandaag dak- en gevelgroen op zowat 80 ha. Vanuit een viertal depots verzorgen ze de bevoorrading van hun klanten in de Benelux. Alles samen heeft Ecovegetal ondertussen zo een 130-tal mensen aan boord. 

Drie pijlers

Jan verduidelijkt de huidige opstelling. “Ons voordeel vandaag is dat we ons blijven focussen op het aanleggen van waterpasserende parkings in Frankrijk en op groendaken en ‘Agricultuur’ in de Benelux. De tak ‘Agricultuur’ draait voornamelijk op bodemstabilisatie op plaatsen waar veel verkeer of dieren passeren. Die drie pijlers binnen het bedrijf hebben eigenlijk zeer veel gemeen wat de gebruikte materialen betreft. We zetten heel hard in op duurzaamheid en ecologie. De oprichter van Ecovegetal is in de eerste plaats ecoloog, maar is daarnaast ook een gediplomeerd tuinarchitect en architect. Dit zorgt voor een unieke kijk op de manier waarop we nieuwe producten ontwikkelen en plaatsen.”

 

Voordelen van groendaken en waterpasserende verharding

Voor Jan is dat voordeel simpel: “Als je groendaken en waterpasserende verharding combineert, heb je een eindresultaat waarbij veel minder water verloren gaat dan bij de klassieke systemen. Op die manier zorg je ervoor dat pieken en dalen in de lokale grondwatertafel worden vermeden en dat je de omgeving vergroent en van zuurstof voorziet. Wat wil je meer? De elementen die we nodig hebben om dit te realiseren hebben we vroeger zelf ontwikkeld of produceren we vandaag nog altijd zelf.” 

 

Intensief of extensief dakgroen? 

Ecovegetal biedt een totaalpakket aan. Jan omschrijft het als volgt: “Om te definiëren wat wij allemaal doen binnen het segment van de groendaken zeg ik ‘gewoon alles’. Wij helpen de klant met het uitdenken van concepten, waarin zowel intensief als extensief dak- en gevelgroen een rol spelen. Terzelfdertijd zorgen we ook voor ‘the research & development’ van de producten die wij verkopen en zelf toepassen. Veel van onze producten moeten voldoen aan een certificering. Ecovegetal neemt zelf mee ‘the lead’ voor het ontwikkelen en produceren van producten gaande van waterdoorlatende tegels tot groencassettes. Op die manier hebben we een gamma dat kan dienen voor de intensieve, semi-intensieve en extensieve daktuin. Verder telen we zelf alle planten voor daktuinen in onze kwekerij. En na het plaatsen kunnen we desgewenst ook nog instaan voor het onderhoud.”

 

De mooiste realisaties

Gevraagd naar hun mooiste realisaties noemt Jan eerst ‘Le Cordon Bleu’, de gerenommeerde internationale koksschool die in juni 2016 haar nieuwe hoofdkantoor opende in Parijs. Een bijzonder waardevol onderdeel van het project is een daktuin van 1.011 m², die de teelt van inheems en exotisch fruit, groenten en kruiden mogelijk maakt. “Die tuin voorziet de keuken van lekkere ingrediënten en is tegelijkertijd onderdeel van het educatieve programma van Le Cordon Bleu. Daarnaast herbergt het dak vier bijenkorven en een insectenhotel. Dit is echt een prachtig voorbeeld van stadslandbouw.” 

Oxygen la Défense is een daktuin die volgens Jan perfect past in de groene vernieuwing die dezer dagen in Parijs aan de gang is. “De hier gecreëerde buitenruimte biedt een prachtig uitzicht op Parijs en is een echte groene long midden het druk stedelijk gebied. De voorbegroeide sedummatten zorgden al onmiddellijk na de plaatsing voor de groene uitstraling van het dak. Op bepaalde plantzones op het dak zijn onder meer Dianthus deltoides en Santolina magonica toegepast. Plaatsen die men iets vaker moet betreden, werden aangeplant met voorgekweekte Ecosedum Pack-trays. Zo wordt een gemakkelijke toegang gegarandeerd. Alle daken worden geïrrigeerd met een automatisch druppelbevloeiingssysteem.” 

Als Belgische realisatie noemt Jan Aquila Farm in Beauvechain (Bevekom, tussen Tienen en Waver). “Het betreft een organisch vormgegeven dak van een exclusieve manege/stoeterij. We hebben daarop een extensief beplantingssysteem aangebracht dat bestaat uit winterharde kruipende vetplanten - voornamelijk Sedum. Het is de bedoeling om de gebouwen zo in het weidse landschap te incorporeren.” 

 

Pionier in groendaken