Fietstocht Dak-en Gevelgroen te Gent

06/06/2024

 

Leopoldskazerne  

Tuinen Steenhaut 
Ontwerp: Buro Landschap 

Met bureau landschap dat voor het ontwerp zorgde legde tuinen Steenhaut de volledige buitenruimte van de Leopoldskazerne en het Nieuwe Provinciehuis aan. De beplanting is opgebouwd uit een biodiverse selectie, met zelfs een heuse bloemenweide op het dak. Ze wisten een groene long te midden van Gent te creëren met dit stukje exclusieve dak-en gevelgroen.  

 
 

Oud AZ Sint-Lucas 

Hoveniers gebroeders
Ontwerp: ORO, Open Ruimte Ontwerpers

The perfect match of nature and passion. De slagzin van Hoveniersgebroeders mag je in dit geval letterlijk nemen. Tijdens ons bezoek konden de fietsers de divers beplanting en unieke materiaalkeuze aanschouwen die voor het groendak van de Volkskliniek werd gebruikt. 

Tribeca 

Canopy

Tribeca heeft een verleden. In 1999 sloot de Filature, maar bleef het terrein bezet door veel verzegelde oppervlakte en de status brownfield. Vandaag is Tribeca een 2,4 ha groot woongebied dat bijna één hectare groen op een veelheid van gebouwenniveaus omvat. De intensieve daktuin op de discounter is een absolute blikvanger van 3200 m² groot! Met die oppervlakte heeft dit dakpark de naam het grootste in zijn soort in België te zijn. Harde bewijzen daarvoor zijn er niet. Wel dat het inmiddels, bijna zes jaar na realisatie, een mooi groen of eerder nog kleurig geheel werd, met dank aan de kwaliteit van de uitgevoerde werken en de door het groenbedrijf gemaakte plantentkeuze. 

Kortom ‘Groen op hoog niveau’!

 

 

Mg Square 

Vice Verda  
Ontwerp: Wirtz international 

Met een ontwerp getekend door  Wirtz tuinarchitectuur zorgde Vice Verda voor een zeer stijlvol project.  Een project waar eenvoud en statigheid centraal staat. De verschillende tinten groen volgen elkaar naadloos op. Samen vormen ze een gestileerd geheel en weerspiegelen wat er kan worden bereikt met een uitgekiende selectie van verschillende soorten grassen. 

 

Green deal Natuurlijke tuinen 

In 2020 besliste Groen Groeien en Groenblauw Bouwen samen met sectororganisaties, Blikveld, VVOG, en AVBS om een groenere toekomst voor de sector te promoten doormiddel van het ondertekenen van de Green Deal. Aandacht voor biodiversiteit levert heel wat voordelen op voor de natuur en het klimaat, maar ook voor de sector en de tuineigenaar. De ‘Green Deal Natuurlijke tuinen’ wil de biodiversiteit in Vlaamse tuinen verhogen en het draagvlak ervoor versterken. Dak en gevelgroen speelt in de toekomst een hoofdrol bij het verduurzamen van de urbane omgeving. Behalve voor een groenere omgeving, zal dak en gevelgroen ervoor zorgen dat hemelwater vertraagd wordt afgevoerd of lokaal kan infiltreren. Lucht wordt gezuiverd en stedelijk gebied wordt verduurzaamd. Omwille van de Green Deal en de passie voor groene buitenruimtes ondersteunen alle hierboven vernoemde sectororganisaties deze fietstocht.

 

 

Fietstocht Dak-en Gevelgroen te Gent